KONYA

Descriere

Orasul Konya se afla in centrul zonei de sud a Turciei, este situat la o altitudine de 1000 m, in vaile joase ale dealurilor extinse din Anatolia. Un aspect specific ii reda peisajul muntilor Toros. Unul dintre avantajele principale ale orasului este arhitectura lui exceptionala care impresioneaza cu un specific deosebit.

Exista o serie de legende despre Konya. In una dintre ele se spune ca Perseu ucide gorgona care incerca sa distruga orasul. In semn de recunostinta, in cinstea lui, locuitorii orasului i-au ridicat un monument - un obelisc din piatra pe care era sculptat chipul lui Perseu. Din aceasta legenda se explica si originea denumirii antice a orasului - Iconium, fiind numit asa de catre romani.

Din punctul de vedere istoric, teritoriul actual al orasului a fost populat inca din timpuri stravechi. Au fost facute o serie de sapaturi arheologice si in baza artefactelor gasite se considera ca aici a existat populatie inca din anul 7000 i.H. Dar a fost dovedit cu certitudine faptul ca Konya a fost unul dintre orasele principale ale marelui Imperiu hitit.

Orasul Konya a fost de asemenea un centru important al crestinismului. In jurul secolului I, Sf.Apostol Pavel a introdus in religia crestina o parte din populatia zonei. Dupa cateva secole, intre anii 1071 si 1308, Konya a devenit capitala sultanilor din perioada Imperiului Selgiucid si apoi trece in mainile otomanilor - in timpul sultanului Mehmet al II-lea.

O influenta considerabila asupra dezvoltarii istorice a orasului a avut-o Celaleddin Rumy care a ramas in istorie cu numele de Mevlana si a trait in prima jumatate a secolului al XIII-lea. Despre el se stie ca a fost poet si filozof, fondator al sectei mistice si religioase a Dansatorilor dervisi. In prezent, aceasta secta se considera drept simbol al traditiilor si folclorului din Turcia, sau cel putin unul dintre aspectele lor interesante. In cinstea lui Mevlana, in fiecare an, in luna decembrie, dervisii au o sarbatoare mare de a lor, care se transforma intr-o mare atractie pentru turistii straini.

Mausoleul lui Mevlana este unul dintre monumentele culturale remarcante din Konya. Acesta reprezinta o cupola impresionanta sub forma de con care se vede din toate partile orasului, datorita culorii sale turcoaz. Complexul are o arhitectura unica, accentul fiind pus pe cupole si minarete. Un loc deosebit este mormantul Turbeto (din sec. al XIII-lea), cu sarcofagul lui Celaleddin Rumy si familia acestuia, precum si celelalte spatii ale manastirii care in prezent sunt transformate in Muzeu al dervisilor. Dintre nenumaratele obiecte expuse aici nu trebuie omis Manuscriptul "Mesnevi" (un poem mistic, epic al lui Mevlana), precum si manuscriptul lui Divan El Kebir.

 Un alt obiectiv remarcant, un adevarat etalon al arhitecturii cladirilor de cult, este moscheea Alaeddin. Aceasta poarta numele domnitorului in timpul caruia moscheea a fost finalizata definitiv - in cea de a doua jumatate a secolului al XIII-lea. Moscheea impresioneaza prin minbarul si mihrabul sau de o rara frumusete care sunt apreciate ca si capodopere ale cioplitorilor in lemn din sec. al XII-lea. Acoperisul cladirii este din lemn, sustinut de un rand de coloane, avand si o splendida arcada. In curte se afla un mausoleu (din sec.al. XII--lea), care de asemenea merita sa fie vizitat.

Un loc interesant este si Medresa Karatay, o scoala construita in sec. al XIII-lea dupa dogmele Coranului. In prezent, aici sunt expuse bogate colectii care apartin Muzeului Ceramicii, care cuprind vase facute de olari din scoala selgiuchilor. Obiecte din Muzeul sculpturilor de lemn si piatra pot fi vazute la Medresa Ince Minareli - o cladire, a carei poarta este Impodobita cu decoratiuni splendide, iar minaretul a fost taiat pe jumatate de un trasnet. Poarta Medresei Karatay de asemenea este remarcabila, medresa in prezent este muzeu si este vizitata de multi turisti.

Alte locuri turistice din zona orasului sunt: Muzeul Sircali care a fost scoala canonica (sec. al XIII--lea), iar in prezent gazduieste sarcofage si pietre funerare din perioada dinastiilor Selgiuc, Karaman si din perioada otomana; Muzeul artei turco-islamice; Muzeul lui Ataturk; colectii interesante de artefacte, expuse la Muzeul arheologic, care au fost descoperite in urma sapaturilor arheologice facute in zona orasului si in imprejurimile acestuia.

Galerie foto

Contact

Pentru detalii sau oferta personalizata vă rugăm să ne sunaţi la numărul 0747.339.774 sau să completaţi formularul de mai jos.

Oferta:
Numele:
Localitatea:
E-mail:
Telefon:
Detalii: