EDIRNE

Descriere

La frontiera cu Bulgaria si Grecia se afla vechea capitala otomana Edirne (Adrianopol), care in timpul secolului al XVIII-lea a fost unul dintre cele mai mari orase din Europa.

Acest oras istoric foarte atractiv, este situat intr-o vale calda, fertila, plina de plopi, unde se varsa raurile Tunca si Marita. Orasul a existat si inaintea erei noastre. Imparatul roman Adrian a construit din nou orasul si i-a pus propriul sau nume - Adrianopol. Bizantul l-a cucerit in urma impartirii Imperiului Roman in doua provincii- de Est si Vest, iar sultanul Murad al Il-lea l-a alaturat Imperiului Otoman in anul 1361.

Timp de 100 de ani Edirne a fost capitala noului imperiu si lucrul acesta explica numarul mare de monumente istorice care se pot vedea aici. In prezent, orasul este un adevarat muzeu prin moscheele si cladirile sale de cult, prin podurile si bazarele sale vechi, prin kervansaraiurile si palatele sale superbe.

Moscheea Selimiye a fost construita de vestitul arhitectul turc Sinan, pe dealul din centrul orasului si este intr-un stil clasic otoman. A fost construita la ordinul sultanului Selim al II-lea (1569-1575). Este un exemplu remarcant al capacitatii tehnologice ale epocii respective si al geniului artistic al celui mai mare arhitect otoman. Vechea moschee este cea mai veche cladire din Edirne, a fost construita in perioada anilor 1403-1414, de catre sultanul Mehmed I. Marmura alba a portilor contrasteaza cu zidurile din piatra si caramizi. Interiorul moscheii este pictat cu inscriptii caligrafice ale unor citate relevante din Koran. Moscheea Uc Serifeli a fost construita intre anii 1438 si 1447 de catre Murat I, care a trait inaintea perioadei de inflorire a arhitecturii lui Sinan, dar totusi aici se regasesc tehnologii noi din domeniul ingineriei, reprezentand totodata o adevarata provocare artistica. Minaretul nord-vestic are trei galerii, de unde provine si numele moscheii. Minaretul a fost cel mai inalt de pe teritoriul imperiului, inaintea construirii moscheii Selimiye din Istanbul. La sfarsitul secolului al XV-lea Baiazid al II-lea a comandat arhitectului Hayretin constructia unui complex de cult in Edirne care cuprinde moschee, spital, medresa, bucatarie si depozite.

 Moscheea are o forma patrata, o cupola inalta, in cadrul complexului avand inca 100 de cupole. Cladirea cea mai impozanta a fost cea a spitalului, pe atunci fiind o cladire foarte impresionanta, avand un design unic, plin de finete.

In cartierul Kaleici din Edirne, aproape nimic nu s-a schimbat, ramanand asa cum a fost in timpul evului mediu. Stradutele mici, cu case vechi, formeaza un adevarat labirint, iar numeroasele restaurante si cafenele sunt ca o marturie pentru renasterea cartierului. Marele arhitect otoman Sinan a construit la Edirne, o serie de bai, inclusiv Sokolu, Tahtakale, Mezit Bey, Beylerbey si Gazi Mihal, precum si doua kervansaraiuri: Ahmed Pasa si Rustem Pasa - in anul 1561, acesta a fost renovat, si transformat in prezent in hotel. In aceasta zona veti avea ocazia sa admirati frumoasele poduri construite peste raurile Tunca si Marita.

 La Edirne inca se pastreaza multe traditii si obiceiuri turcesti. In fiecare vara, in poiana verde din Saraci, acolo unde din raul Tunca se desprind doua ramificatii, au loc asa numitele "lupte uleioase" Kirkpinar,aceasta este cea mai veche competitie din lume care se practica si in prezent. Plimbandu-va prin oras si uitandu-va la vitrinele magazinelor, veti putea observa un produs deosebit, bulgari mari de branza alba, care se fac conform unei retete speciale locale, iar bautura hardaliye este o bautura specifica, locala, care se face din struguri, mustar si martipan.

Galerie foto

Contact

Pentru detalii sau oferta personalizata vă rugăm să ne sunaţi la numărul 0747.339.774 sau să completaţi formularul de mai jos.

Oferta:
Numele:
Localitatea:
E-mail:
Telefon:
Detalii: